joi, 24 decembrie 2009

Oleg Brega - the journalist of the year, according to the Independent Center for Journalism

Oleg Brega, one of the main contributors to this blog, was declared by The Independent Center for Journalism from Moldova - The Best Journalist of The Year. Congratulations!
a video from the event here:
http://www.jurnaltv.md/ro/news/45757/

With this occasion, I would like to go back to the Christmas (25th of december), 2008, the day Anatol Matasaru sprayed on the snow his "Merry Christmas!" graffiti, immediately destroyed by a police officer in civil clothing.
(The photo reportage presented on this site was authored by Oleg Brega)

What I've failed to report about that event then, is that it was a much bigger thing, a big masked parade, at which some dozens of human rights activists participated wearing masks of pigs, donkeys and Santa Clauses. They were shouting and holding placards with pro-human rights slogans...

Here is a video report from the event:
http://www.youtube.com/watch?v=PTTKQzaRllk&feature=player_embedded

I just saw it myself, I hope you can enjoy it too!

I wish will the contributors to this site, and I wish you a Marry Christmas and a Happy New Year!

marți, 15 decembrie 2009

Anatol T. Matasaru amenintat cu moartea de catre un politist de fata cu procurorul

Procurorului General al RM,
dom.V.Zubco,
de la Anatol T. Matasaru


PLÂNGERE PENALĂ

La data de 4 decembrie 2009, in cadrul actiunii de urmaririi penale pe dosarul intentat asupra actiunilor de tortura dupa evenimentele din 7 aprilie, si anume la confruntare, banuitul Pintea Igor si-a permis, in prezenta procurorului militar, Ion Bazatin, a avocatului sau, Alexei Frunze, si a unui grup din patru studenti-practicanti, să mă ameninţe cu moartea în repetate rînduri. În timp ce ofeream declaratii procurorului, Pantea încerca sa ma influenteze intervenind. Procurorul Bazatin de cateva ori i-a facut observatie lui Pantea sa termine cu amentarile, la fel si avocatul Frunze i-a cerut clientului sau sa se calmeze si sa nu recurga la amenintari.

In acest context, tinind cont de inactiunile procurorului Ion Bazatin, care urma sa se autosesizeze şi să impună o măsură asiguratorie – cel puţin arest la domiciliu, dacă nu chiar să pornească urmărire penală pe infracţiunea de ameninţare cu moartea, solicit pornirea unei urmăriri penale pe numele banuitul Ig. Pintea, care m-a amenintat direct cu moartea de cateva ori. Aceste ameninţări au un caracter şi mai credibil dacă este să analizăm care a fost comportamentul poliţiei după evenimentele din 7 aprilie 2009 (în acest sens cazul BOBOC rămâne un mister, la fel ca şi alte cazuri relatate de presă). Iar eu personal am simţit pe pielea mea ce poate face poliţia din Moldova.

De asemenea, solicit protectie familiei mele, inclusiv mie, în acest context nu mă simt de loc în siguranţă: am familie, un copil, iar cel de a-l doilea urmeaza sa se nasca in timpul apropiat. Faptul ca banuitul este politist si nu este suspendat din functie avind arma din dotare, face si mai reala amenintarea cu moartea, si mai mult fiind in functie influenteaza negativ martorii care figureaza pe acest dosar – colegi de ai săi.


Precizez ca la aceiasi data, suspectatul Pantea, in timp ce asteptam ora sa inceapa confruntarea, s-a apropiat de mine si a incercat sa ma influienteze, somandu-ma sa nu-mi fac dusmani in politie si in Chisinau.

De asemenea, politistul Pantea a influientat un martor pe dosar, care doua saptamani in urma a marturisit ca a fost prezent la acţiunile de tortură la care am fost supus, el fiind în aceleaşi condiţii ca şi mine, iar poliţistul Pîntea era persoana care aplica tortura. Dupa confruntarea din 4 decembrie martorul respectiv a refuzat sa mai facă declaratii.

In temeiul celor expuse mai sus solicit pornirea urmaririi penale pe numele lui Pantea Igor şi solicit asigurarea protectiei atât familiei mele cât şi mie personal.


Cu respect, A.Matasaru

09.XII.2009



p.s. In imagine politistul Pintea Igor

Matasaru la casa de nebuni?

Sunt uimit pana la hohote de ras/dar si de plans si nu doar eu ...
Acel avokakat Mihai Contescu lasa impresia ca nu are scrupule, principii omenesti (el apara si pe cei torturati si cei care au torturat dupa evenimentele de 7 aprilie, adica ce principii morale poate sa aiba acest Contescu in activitatea lui,-bani sa-i iasa! Da,dreptul la aparare i-l are fiecare.....

Adica, acest Contescu a depus cererea procurorului sa fiu supus unei expertize psihiatrice, procurorul a refuzat, dar el a contestat la procurorul ierarhic, dar si acela a refuzat, ca mai apoi Judecatorul de instructie Morozan (cel care a in 40 min a dat 10 mandate de arest la ce-i retinuti dupa 7 aprilie). Morozan a admis cererea atasata la e-mailul dat. Pe vineri (si iar de ziua politiei) trebue sa ma prezint la aciasta comisie,care au avut nevoe de 7 zile sa faca cunostinta cu materialele dosarului ca sa-mi pregateasca intrebari.


http://www.jurnaltv.md/ro/news/24991/

Eu n-am declarat niciodata cele ce expune el in acestea cerere, ca nu suport regulamentul circulatiei rutiere, ca urasc politistii, ca la 7 aprilie am luptat contra sistemului de drept. In interviurile pe care le-am dat anterior am declarat ca lupt impotrica coruptiei, torturii si a altor faradelegi comise in sistemul de drept, cu un an inainte de declaratiile date de Catan eu am spus despre acea piramida financiara a coruptiei in sistemul de drept. Totodat am declarat ca ar fi binevenit ca un politist sa primeasca salariu de 10-15 mii de lei, dar sa lucreze si sa repsecte legea si nu avem nevoie de armata asta de corupti care paraziteaza pe spatele contribuabililor si isi bat joc de oameni.
Ar fi culmea sa fiu declarrat nebun ,pe dosarul unde-s torturat de politisti si sanatos de cap/cu descernamant pe dosarul cu evenimentele din 7 aprilie.
/Anatol Matasaru/

p.s. http://www.amnesty.md/news/news.php?ln=ru&id=243
Список адвокатов, которые готовы оказывать помощь людям, задержанным полицией в связи с событиями в Кишинёве

Mihail Conţescu
0-79-51-84-80
BIA „Colţov şi Mişin”
Str. Armenească 48, bir.3


joi, 10 decembrie 2009

Schwabinggrad ballett



an image with an action/performance/concert done by a German group (probably sometime between 2000-2002), who were also using methods of expression similar with A. Matasaru's and, I think, with similar results.
If anybody knows more about the event represented on this picture pls. let me know what is it exaclty about. I have only this picture and I have the feeling that it was smth very interesting. You can leave a comment or write to matasaruart@gmail.com.


SCHWABINGGRAD BALLET

The performers in this group change with location and occasion to include local activists as well as some of Hamburg’s fine musicians. Their intention is to intervene unexpectedly in public spaces and transform difficult political content into playful public performance. The group was first organized for the No Border Camp in Strasbourg in July of 2002 and have since developed a series of plots against police brutality, racism, gentrification, and war that have been performed in a variety of situations. They enact the plays with music, costumes, and props, easily attracting a crowd and occasionally confusing authorities.

source: http://www.journalofaestheticsandprotest.org/new3/bloombromberg.html

a text in Romanian about this group can be found here:
http://www.zdg.md/editoriale/o-fotografie-misterioasa-de-ajun